13 maj 2014

Old skool mockarutor till heders

Kan man ha cravings även efter att man fött? Vi säger väl det, för häromdagen fick jag helt vansinnigt sug på mockarutor*! Inte varje dag man äter såna mer, senast jag själv bakat såna måste ha varit på typ 90-talet. Men orka trixa med macaroons eller cake-pops, det här är ju superenkelt och supergott!

Kollegan kvalitetsgranskar smeten
Själva kakan:
150 gram smör
 2 st ägg
 3 dl socker
 3 tsk bakpulver
 2 tsk vaniljsocker
 2 msk kakao
 1,5 dl mjölk
 4,5 dl vetemjöl

Glasyren:
 50 gram margarin
 3 msk starkt kaffe - mindre om barnen också ska digga!
1 msk kakao
 3 dl florsocker
 2 tsk vaniljsocker

 Garnering
 1,5 dl kokosflingor


Allt blir snyggare under en glaskupa!

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vispa ihop med elvisp. Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet. Bred ut smeten i en ugnsform med minst 3 cm hög kant som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter. Låt svalna.

Gör glasyren. (gör dubbelsats om du vill ha ett tjockt lager!) Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor. Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar och servera!

*Visste ni att de också kallas "kärleksmums" i Sverige? Herrijess så töntigt.

Inga kommentarer: