31 aug. 2011

Fåfängan slog till

Jag susade in till stan imorse för att fixa naglarna på en skönhetssalong. Tidigare har jag varit på manikyr och fått händerna masserade och naglarna lackade, men den här gången ville jag ha något extra hållbart, så det i min smak tunga artilleriet togs fram.



Här ser ni alltså en förstärkning av den egna nageln, fixat med nånslags härdande gel. Akrylnaglar får mig att rysa vid blotta tanken, men detta känns ok på mina egna ganska sköra och korta naglar. Och en fransk manikyr ser alltid välvårdat ut, så jag är jättenöjd - tack till Sini!


EDIT: Som en läsare påpekade så ser man knappt nånting på det övre fotot, hehe. Här är ett bättre.



Och senast NU känner jag mig riktigt fåfäng, som postar bild efter bild på mina naglar. Kan det inte bli fredag snart så får jag skriva om vin istället?

30 aug. 2011

Dagens tantiga

Dedär vuxenpoängen har jag slutat räkna för länge sen, jag kör på tantskalan redan. Kolla här vad jag gnider händerna av förväntan inför att få börja pyssla med* i de mörknande höstkvällarna.



Naja är för övrigt min ledstjärna i broderi!


*sen när bröllopsbestyren är överstökade

Dagens glada

Väckningen imorse utgjordes av glädjetjut - äntligen har framtanden fallit, den som varit lös och vickbar i ett halvt år redan!


29 aug. 2011

Löpning

Sylvia hann först, men detta är nånting som jag också tänkt på. Det låter ju onekligen lite tuffare att säga att man löper, men inombords blir jag då tvungen att fnissa lite och tänka på tikhundars återkommande besvärligheter. Vad hände med gammaldags hederlig joggning?

Hipstern

Jag överlevde min möhippa, förlåt att här varit lite tystare än vanligt. Jag har bara varit så mållös, förundrad och otroligt tacksam över hur fina människor det finns i mitt liv. Och lite trött också, för jag har verkligen haft ett vansinnigt lyckat veckoslut!

På gården väntade skumvin och glada tjejer


Vi drog - jag drogs?- västerut. I Lappvik blev det
lunchkryssning på världens finaste trålare Kennedy.


Sjömansgossen lilla lilla vän


Slutdestinationen var Hangö, och här
svänger magarna förföriskt - eller så svänger de nu bara punkt.


Middag på Makaronitehdas



Trött och lycklig på söndag förmiddag på väg hem igen


Och det roligaste är ju att festen fortsätter om bara några dagar!

27 aug. 2011

Förstasides-stuff

Såhär började min dag:



Vem vet hur den slutar.

26 aug. 2011

Vått

Det är inget lätt jobb att välja musikstycken* till bröllopsfesten. Speciellt inte de första, långsammare. Jag är så rörd att det gör ont när sambon låter mig höra lite alternativ, och tårarna vill inte sluta droppa.


*jag försöker skriva en god svenska, men här skulle det nog bara ha låtit bäst med "biisin"

Fredag, vindag

Visste ni att det görs riktigt bra viner i Schweiz? Synd bara att de inte riktigt nått hit till norr. Jag testade Grand Métral Fendant, som kostar kring 15 euro på Alko, och ger betyget godkänt.



Fendant-druvan, som också kallas Chasselas i Tyskland och Frankrike, ger smak av päron och melon blandat med torra, mjuka syror och lite mineralitet. Måste testas pånytt, för vi åt lax till, vilket var riktigt bra, men det lär ska vara ypperligt till...ja ni gissar kanske? Nå fondue förstås, äter de alls annat i Schweiz?

Färg

Fiffig som jag är så väntade jag inte till kvällen före bröllopet med att färga håret. Ibland förvånar jag mig själv.



25 aug. 2011

Svängomen

Jag var tvungen att ta mig ut från hemmets fyra väggar på kvällskvisten, och fick sällskap av Maria. Vår kulturtantstradition trogen gick vi först pliktskyldigast på en fotoutställning, men styrde sen raskt stegen mot Mattolaituri.


Jag vet inte riktigt med såna här nymodigheter som champagne med is och lime?
Kalla mig tråkig då, men jag föredrar nog min Moët helt på gammaldags vis.

Dagen i bilder fortsätter

Jag kunde publicera denhär bilden först ikväll, men jag är rätt säker på att vår dag till största delen fortsättningsvis kommer att utspela sig i soffan.


Bästa stället då man är febrig och ledsen

24 aug. 2011

En hälsning från knarkarhålan

Här är dagen i bilder.



Vad är era bästa tips mot höstflunssan? Jag borde se ut som en nyponros nästa fredag, och är i omedelbar fara att bli gravt smittad av min avkomma - jag behöver er!

23 aug. 2011

Fy bubblan

Ibland är man inte säker på precis VAD ens barn gjort för hyss, men man ser på deras miner att de varit up to no good. När de kommer tultandes med såpisburken i handen och en stor färggrann bubbla ur munnen, då vet man ganska exakt.

Detaljerna

Jag är ingen detaljmänniska. Jag ser det stora hela, och fastnar inte vid småsaker. Nu är det så att det ingår en hel del småsaker i planeringen av bröllop. Jag tänkte det mesta var klappat och klart då jag hade klänningen utvald, tingshuset bokat och restaurangens meny utfunderad. Men nu, med en dryg vecka kvar, dyker det hela tiden upp en massa grejer jag inte alls tänkt på. Strumpeband, serviettfärger och skor till barnen - allt ska man nu måste fatta beslut om också.


Ett rent under att jag nappade åt mig detta i bröllopsbutiken!

22 aug. 2011

Suget

Det känns som om den smyger på så sakta, hösten. Jag kände nämligen nyss ett enormt sug på äppelpaj*.



Bläddrade i mina böcker och fastnade för en ur Allt om Mats stora kokbok. Den har ett strösseltäcke av pumpafrö och havregryn i honung ovanpå, är galet god, och nu kan jag bara inte sluta äta av den. Så kom hit på kaffe vettja!


*en bloggande vän skrev nyss mellan raderna om hur dumt det är att blogga om sina muffinsar, så no more muffins här på en tid!






EDIT: Receptet kommer här!

3 ägg, 2 dl strösocker, 1 dl smör&rapsolja, 3 dl vetemjöl, 1/5 tsk bakpulver
Strössel: 1 dl havregryn, 1 dl pumpakärnor, 2-3 äpplen, 2 msk smör&rapsolja, 2 msk flytande honung, 1 tsk kanel

Sätt ugnen på 175C. Rosta pumpafröna och havregrynen i en torr panna. Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Fräs dem i 1 msk smör&rapsolja, blanda sen ner i en skål med 1 msk honung och kanelen.
Vispa ägg och socker pösigt, rör ner smör&rapsolja och mjöl blandat med bakpulver. Smörj en form med löstagbara kanter och strö i lite av pumpafrö- och havregrynsblandningen. Häll i smeten och lägg äppelbitarna ovanpå. Blanda resten av pumpafröna och havregrynen med 1 msk smör&rapsolja och 1 msk honung till strössel. Strö över kakan. Grädda mitt i ugnen i c 30 minuter. Servera sval med vispgrädde, vaniljsås eller -glass.

Karriärscoachen

Vi satt i bilen och plötsligt får jag en fråga från baksätet om huruvida vi nångång kommer att flytta till Kina.

- Njää, det tror jag nog inte. Vi kan ju inte kinesiska, så det skulle kanske bli lite svårt att hitta nåt jobb där? svarar jag.

- Jamen jag tänkte att ni kanske kunde öppna en kinesisk restaurang där?

Jag vet inte, med tanke på att min kinesiska kokkonst sträcker sig till en burk Uncle Ben´s Sweet and Sour med ris och kyckling så tror jag på nåt sätt att lokalbefolkningen har ett litet försprång på oss.


Restaurangdagen

Jag tycker det är ett så fantastiskt koncept - att vem som helst får öppna en liten restaurang på sin bakgård eller i sitt vardagsrum för en dag! Igår var utbudet ännu större än förra gången, och trots att vi spetsat in oss på Mary and Josephs´s i Vallgård flera veckor i förväg så lyckades vi ändå bli utan, så populärt var det. Och när t.o.m. vår b-plan, ett hamburgerhak här på ön, havererade så fanns det ingen annan lösning än pizza i den egna soffan.


Kön ringlade långa vägar ut på gatan, och när vi hörde ryktas om att
råvarorna höll på att ta slut, den ena efter den andra, så gav vi upp.
Jag ser för övrigt märkligt glad ut trots skrikig maskunge i famnen.

21 aug. 2011

Lång dag

Detta har varit världshistoriens längsta dag. Eller åtminstone längsta på länge. Vi befann oss redan vid 09 i lekparken för att den sent (läs tidigt) hemkomna superhjälten skulle få sova ruset av sig i lugn och ro. Sånt gör en söndag väldigt lång - vanligtvis brukar vi inta våra platser vid ett digert frukostbord* först kring 10-11 på veckosluten. Sen har det varit full rulle hela dagen ända till sovdags. Och DÅ - då kände jag mig värd ett glas rödvin. Bra för hjärtat, ni vet.



* imorse var det snabbgröt som gällde och sen ut, ut, ut - jag borde få pris för snällaste blivande frun eller nåt!

Picknick

Den årliga mammapappapicknicken gick av stapeln idag, och för första gången vågade även vi oss dit. Och även om en o-organiserad, disträ mamma som jag inte alls är i mitt element vid såna tillställningar så var det ju jätteskoj! Välordnat, lagom stort, och väldigt roligt med så många bekanta och halvbekanta.

Storebror försåg sig snabbt med läckerheter
- snälla barn väntar och blir utan, sägs det ju


Även Hanna och Basse med sina pojkar var där


Arne Alligator lottade ut skivor,
här var det söta lilla E som vunnit en!


Mete, alltid en hit

Kan man månne komma utan barn också? Nu blev så många diskussioner på hälft pga av någons wc-brådska, mylla i munnen eller fjärde tesked socker på väg ner i magen.

Gårdagens byafest

Vi hoppade alltså på 65:an, jag och barnen, och åkte till andra sidan stan för att flanera längs de trähuskantade små gatorna, gå på café, botanisera på loppis och lyssna på live musik.






Inget dåligt sätt att spendera dagen på alls. Idag fortsätter vi förhoppningsvis i ungefär samma anda på mammapappa-picknicken.

20 aug. 2011

Den gemensamma faktorn

Vem listar ut vad dessa ord har gemensamt?

- vallmo
- amning
- Nigel Barker
- vespahjälm
- halsbränna
- bonsaiträd


Tack

Stort tack förresten, alla ni som svarade här tidigare. Jag blev jätteglad! Och ni dryga 380 som inte gjorde det - än hinner ni, jag kollar tråden med jämna mellanrum!

Kottby

Fick jag bo var som helst i Helsingfors skulle jag välja Kottby. I ett trähus.




Så idylliskt så man får vingslag*.


*ni som läst Mamma Mu hiffar

Polterabend

Imorse ringde det på vår dörr, och i trappan väntade en svart portfölj. Agent W har fått ett uppdrag, och jag och barnen får roa oss bäst vi kan idag.




Funderar lite på Kottby, där pågår visst Käpylän Elojuhlat idag. Vad ska ni göra en dag som denna?

19 aug. 2011

Fredagkväll i Tölö

Plötsligt var var det fredagkväll och vi befann oss på grillfest i Tölö.


Man måste passa på medan man ännu kan, snart är det -25 C och isbjörnar på gatorna igen.

Jurlique-tävling

På vårens stora bloggfest fick jag bekanta mig med Jurliques skönhetsprodukter. Jag tyckte de var riktigt bra faktiskt! Nu ordnar Evelina en tävling tillsammas med dem, klick klick om ni vill vara med.

BS?

Jag brukar enbart på skoj kalla mig för "vinexpert", och känner mig alltid lite besvärad då andra gör det. Jag är ju ingen expert, utan har bara jobbat länge med viner och likaså druckit en hel del*, och därför kanske jag är lite mer bevandrad inom området än de flesta. Men expert, det låter som en person med näsan i vädret som fördömer alla åsikter som skiljer sig från hans - och jag kör oftast på "låt alla blommor blomma -linjen".



Jag hittade en rolig grej på nätet, som säkert innehåller en gnutta sanning. Vad tror ni?

Och nu hoppas jag att jag inte gått och skjutit mig själv i benet med detta inlägg - snälla fortsätt att läsa mina vintips även i fortsättningen!

*det lät inte så bra

Guldgruvan

Jag vann en bok i dagens sändning av Min Morgon. Jag känner mig tacksam och glad, givetvis - för detta var tredje eller rentav fjärde gången på ett halvt år! Lustigt hur de alltid lyckas dra mitt namn, för jag gör ju nog annat om dagarna än bloggar och surffar på Min Morgons fb-sida, jag lovar. Och jag har ingen hemlig deal med dem heller - fast vem vet, kanske de snart kontaktar mig och ber mig dela med mig av mina ovärderliga vintips i rutan? Som mottjänst liksom? Så måste det vara.


Favoriten

Medan det ännu är kräfttider ska jag påminna er om en fantastisk Sauvignon Blanc, som går alldeles utmärkt ihop med de små bestarna.



Errázuriz Sauvignon Blanc Single Vineyard kostar 13 euro, och hittas på Chile-hyllan i Alko. Smaken är torr och krispigt örtig med druvtypiska diskreta nyanser av svartvinbärsblad och krusbär som blandas med en aning grapefrukt, äppel och mandel. En av mina absoluta favoriter i den här prisklassen!

Kollen

Sambon bläddrar i tidningen vid frukostbordet och kommenterar de kommande skattehöjningarna. Från ändan av bordet hörs en späd sexårig röst säga "Är det dedär sannfinländarna som varit i farten igen?".

18 aug. 2011

På tal om modeller

Vogue nästa då eller? Posen har hon ju, och intensitet i blicken.



Nä, tror inte det. I mina ögon är hon ju världens sötaste lilla barn, men inte skulle jag önska henne någon modellkarriär för det. Inte heller ser jag hemskt gärna att hon intresserar sig för balett, redskapsgymnastik eller liknande när hon blir större - det är grenar som snuddar så farligt nära yta, pinnsmala ideal, grupptryck och individuell prestering. Hellre skulle hon få pyssla med djur, måla akvarell, spela nån lagsport eller klinka på gitarr.

Synd att inte jag får bestämma allt, faktiskt.

Strålande kolumn

Monica skriver alltid bra, men detta var verkligen mitt i prick, läs här!

17 aug. 2011

What she says

Jag snodde helt fräckt lite frågor från Peppes blogg, för jag är ju så nyfiken - jag har märkt att ni är nästan 400* per dag härinne, vilka är ni riktigt?


1. Hur gammal är du?
2. Bloggar du? (Lämna gärna adressen!)
3. Har vi setts i det verkliga livet?
4. Hur länge har du läst "Snigeln Haralds Liv och Leverne"?
5. Vad skulle du vilja att jag bloggade mer om?



*kan det verkligen stämma, låter ju vansinnigt mycket

Shoppinglista

Detta är tydligen vad som måste införskaffas enligt sonen för att kunna fixa den godaste smoothien:



Om att ta skeden i vacker hand

Det gäller alltså hon som vill äta sitt morgonmål själv. För den arma föräldern* gäller dito med trasan.




*yours truly, för det mesta

Klänningen

Om några veckor blir det fest, och jag har ränt hos sömmerskan i tid och otid för att prova och ändra och sy upp och mäta och prova igen. Nu börjar den vara klar, och jag är riktigt nöjd. Tyvärr läser sambon min blogg, så jag kan inte visa den i sin helhet för er riktigt ännu, men här är en teaser:

Vet hut kvinna, som har två barn och vit klänning!

16 aug. 2011

För en god natts sömn

På Tiimari får man förutom allt möjligt krimskrams också köpa dessa fantastiska trollspön, som garanterar en lugn insomning och mardrömsfri sömn för små varelser kring åldrarna mellan tre och åtta.



Jag är nöjd, den har funkkat bra hos oss åtminstone. Och enbart två eurosiner kostade den!

Reklampausen

Ingen vinentusiast har väl missat att höstens bästa vin-event närmar sig? Mikä Viini ordnas igen i september på Börsen på Fabiansgatan mitt i stan.



Inträdet är gratis, och på plats får man köpa smakbiljetter för 1 € styck. De flesta vinerna kostar 1-2 biljetter/6 cl, så ingen blir ruinerad. På plats finns producenter och vinmakare* från hela världen som gärna berättar om sina viner. Bl.a. Bollinger, Brown Brothers, Cecilia Beretta, Codorníu, Errazuriz, Leo Hillinger, Pago del Vicario, Robert Mondavi, Tarapacá, Trapiche, Trimbach och Viñas del Vero finns representerade där, så gå nu för all del dit och spendera en trevlig kväll, gott folk!


*är man inte så intresserad av viner kan man ju gå för den sydländska manliga fägringen, hehe.

Allvaret

En känslofylld kväll bakom oss. 6-åringen tar idag steget från dagis till förskolan, och var länge spänd och ganska obekväm med saken, men har under sommaren ändå mjuknat upp en aning till tanken.



Någon läsare kanske undrar ifall han inte borde börja i skolan redan, när han nu strax fyller sju. Jo, så borde det ju vara egentligen, enligt räknekonstens alla regler. Men nu är han en pojke som aldrig gått med strömmen, och vi kände oss inte redo för ettan ännu, utan bad om skoluppskov. I början kändes tanken jobbig, och att bemöta folks antaganden om att han börjar skolan var inte så roligt alla gånger. Men det var rätt beslut - han får vara barn en liten gnutta längre, han behöver det.

15 aug. 2011

Umbrella, ella, ella

Bra att jag inte brände pengar på nån biljett till Rihanna* idag, jag kan nämligen höra giget** klart och tydligt från vårt köksfönster.



*jag hade inte tänkt det heller, men bra ändå liksom

** de har hållit på precis hela eftermiddagen. Först trodde jag det var megafest i grannskapet, och funderade allvarligt på att gå och ta ett snack med tonårspojkarna om hur man beter sig höghusområden, men sen motade jag bort mina sura tant -tankar. Och tur var det, för sambon upplyste mig snart om hur det i verkligheten förhöll sig

Hur man uppehåller grannsämjan

Vi har turen att bo i ett hus med enormt trevliga grannar. Igår hade lilla M råkat illa ut på sin cykel och hamnat in med ilfart på sjukhus för att sys i huvudet*, och det kändes inte mer än rätt att visa lite medkänsla - ett litet paket åt honom och några bullar till hela familjen.



* jag vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt ifall han inte haft hjälm - så vad lära vi oss av detta? Jo, alltid hjälm på huvudet, både stora och små!

Det första kärleksbrevet

Röda kinder, ett stort smil och en värld som ler.



Jag är totalt osentimental när det kommer till att spara på diverse prylar, men this one´s a keeper tror jag nog.

14 aug. 2011

Öppen inbjudan

Jag har inte nämnt dem på en tid, men jag har ju dedär kidsen också. Och nu börjar det bli dags att uppdatera garderoben lite inför hösten och vintern märkte jag då jag rensade ut kläder som blivit för små för dem. Alla 74:or åkte ut från Lykkelitens hylla, och allt mindre än 122/128 ur Simppulis.
I samma veva märkte jag en reklam för Me&I:s nya kollektion, och fick en snilleblixt.



Så frågan lyder - om jag bjuder på lite vin och ost, vem har lust att komma och kolla söta, glada barnkläder hit till oss på Drumsö? Jag har inte bokat nåt ännu, utan tänkte lite pejla ifall det finns intresse först.