31 okt. 2010

What Joy

För att kompensera att vi dök upp hela två timmar för sent till Arne Alligator -keikkan erbjöd jag mig att ta Simeon till simhallen. Vi var tyvärr inte de enda i stan som kommit på detta briljanta tidsfördriv idag, precis som Mami också märkte. Jag säger bara, till er som suckar där på sandlådskanten - pröva på barnbassängen en söndageftermiddag, fullsmockad med skrikiga ungar som strittar och plaskar i det kisiljumma (ja, just det) vattnet som är fullt med hårstrån och sandkorn. Need I say more?

Förresten

Jag lovade ju återkomma om vinet. Det är något speciellt med franska viner, och en bordeaux är alltid en bordeaux. Detta exemplar är en ganska vardaglig variant - medelfylligt, ganska örtigt och med bra balans. Det smakade utmärkt till lite blandade ostar och nötter och prat med god vän!

Morgon på stan

Började dagen på Ekbergs med dehär trevliga typerna.




Och nej, vi har bara en Lykke, men hon vandrade glatt från famn till famn under vår nästan två timmar långa brunschsession.

30 okt. 2010

Badrummet

Städade badrummet idag. Skrubbade duschen, torkade väggkaklen, borstade toalettskålen, gnodde handfatet och polerade kranarna. När jag var klar så tackade och bockade de av familjemedlemmarna som lärt sig prata så djupt och innerligt att jag misstänker att det kanske borde vara min tur att göra det lite oftare.

29 okt. 2010

Nu loggar jag ut

Med denna bild säger jag tack för idag:



Okej då, lite info: Det heter kort och gott Saint Emilion och kostar typ 13 och
en halv euro.Återkommer imorgon om hur det smakade!

Fredag med possen

Tog mina små bihang med till mässcentrum idag, där Viini, Ruoka ja Hyvä Elämä -mässan pågår som bäst. Vi var länge där, bläddrade i fina böcker, provsmakade goda ostar och choklad och bälgade i oss litervis med vin*. Det enda vi kom hem med var dock det fina Muminspelet, som Catten tipsat om.



*Skoja bara. Vi blev inte insläppta på vindelen alls, mitt sällskap såg för ungt ut.

28 okt. 2010

Två ytterligheter

Det är så synd att man ska tvingas utsätta sig för detta:



Jag avskyr deg som kladdar på fingrarna,
knådning är så inte min grej *ryyyyyys*



...för att få detta:

Nybakta semlor med ett tjockt lager av riktigt smör
på, kan man komma närmare det kulinariska himmelriket?

Pas de problème!

Vi förbereder kvällens middag, och jag hackar lök och beklagar mig att tårarna alltid ska måsta rinna vid nämnda arbetsskede. Min lilla sous-chef får helt tydligt en snilleblixt, kilar iväg till sitt rum och återkommer utrustad med mask och snorkel.

27 okt. 2010

Bokbytarkvällen

Efter en kväll from hell på hemmafronten vände vinden då jag gick på bloggarnas bokbytarkväll. Ge mig förutom böckerna lite god mat, dricka och nya bekantskaper så blir jag solskenet självt på nolltid. En goodiebag var dessutom pricken på i:et. Tack peppar&papper!



Mango och Karkki stod för trakteringen
- kolla in deras Spontana Smaker -blogg här.

Peppe och Helena Blondinbella-poserar.



Mycket nöjd. Blev av med några dammsamlare och
skulle kanske inte ha köpt dessa själv,
men läser dem ändå gärna: win-win!

26 okt. 2010

De är här igen!

Ett säkert tecken på att vintern närmar sig (förutom de obligatoriska ljusen, yllesockorna och allmänt myspysande, som jag personligen faktiskt diggar rätt mycket) är mandarinerna. Andra bloggare har nämnt dem, men nu återstår frågan - HUR skalar ni dem? Såhär gör vi:



Jag skalar i en snygg och prydlig spiral (veckans tema, för övrigt). Sambon...vet jag ärligt talat inte riktigt vad han har tänkt på. Hrmm.

Glädjen

Hurra, Adlibris har fraktfritt! SOM jag har väntat!

Ironin

Att klämma ut en unge med djupandning och viljestyrka som enda hjälpmedel, det klarade jag galant. Men den här halsonten, den suger sakta men säkert musten ur mig. Jag klarar nätterna endast med hjälp av små färgranna piller.

25 okt. 2010

Jämmer och elände

Har vidtagit åtgärder för att hålla barnantalet på två i familjen, tilsvidare. Det var inte roligt. Dessutom har jag 10 meter taggtråd i halsen. Känner mig eländig. Och inte får jag bilder hit heller, kele. Bäst att jag går och lägger mig bara, gonatt på er.

24 okt. 2010

Ruskväderspromenad



Tittar man lite noggrannare finns det fortfarande andra färger därute än bara grått!





Brukar ofta ta en termos med kaffe eller te med. Idag fick vi dricka det stående, allt var så vått.

23 okt. 2010

Som olja och vatten

... är blåst och läppglans. Fy sjutton så nerverna far.

Mokolördag

Tänjde på navelsträngen och mötte ensam upp med fina Johanna denna soliga oktobermorgon. Mokos frukost är ett ypperligt sätt att börja veckoslutet på, så är det bara.


22 okt. 2010

Kungliga familjen

Känner mig lite småsint då jag reagerar negativt på att Lykke ibland i bästa välmening refereras till som vår "lilla prinsessa". Det låter så himla mjäkigt och löjligt. Inte minns jag dessutom att nån nånsin skulle ha kallat Simeon för prinsen? Eller ännu mindre mig som drottning?

Tjuvstart

Korkade denhär italienaren redan igår då Sara var på kvällsvisit. Ett sant fynd tycker jag, förmånligt och mycket gott! Det heter alltså Salice Salentino Nero Riserva, kommer från Italiens "häl", och kostar lite under 8 euro. Druvorna är Negroamaro och Malvasia Nera, en typisk blandning från området, vilka ger ett mjukt och behagligt vin med lite vanilj och körsbärstoner.

Dagens retro

Det är nästan så jag önskar att JAG var den som fick luta mig tillbaka och bara betrakta världens gång i en orange frottéhalare.



Overall heter det visst egentligen.

21 okt. 2010

Ingen gubbe

Jag: "Gonatt, gubben min".

Min förstfödde son: "Jag är ingen GUBBE. Jag är en man. En liten man."

I mångas tankar idag

Idag är en mycket spännande dag för Linn. Har aldrig träffat henne, men hon har varit i mina tankar många gånger den här hösten. Lycka till tjejen, ni fixar det nog!


Fingers crossed!

20 okt. 2010

Behöver er hjälp!

Var ska vi gifta oss, jag och kängurupappan? Nästa sommar är önskemålet, kring 100 gäster, och platsen kan vara Helsingfors eller Åbo, eller nånstans i de trakterna.



Är världens sämsta bridezilla, men inser att om det ska bli nån fest så måste vi börja ta tag i saken så småningom!

Hövding

Allt hittar de på. Men funkar den så är det ju inte så tokigt, även om jag tycker den är lite dyr. Dessutom har jag ju min fina Yakkay redan.

Det är dags

Nu är det dags, det är tillräckligt grått och dystert ute för att ta itu med tesörplandet och ljuständningen utan att skämmas.


19 okt. 2010

Jag älskar Jonas

Det var länge sen jag läste nåt av Jonas Gardell, men nu minns jag hur briljant han är. Själva berättelsen om Jenny är oerhört tragisk, men det starkaste är nog hans språk och sätt att berätta - så avskalat, så genomtänkt, så himla vackert.

18 okt. 2010

Det stormar i kyrkan

Saliga äro de korkade ty de skola flyta när syndafloden komma. Räsänen and friends lär väl märka det sen.

An apple a day

Åh dessa äppel, de kommer ut genom våra öron snart!



Vaaaaaaad ska man hitta på att göra med äppel, förutom muffins, kaka, paj och mos?

17 okt. 2010

På lande

... är det ganska skönt. Fick av förekommen anledning inga bilder på när vi slet som djur med att bära sisådär 100 famnar ved för vintern från bryggan till vedlidret, men i solskenet kändes lite rejält kroppsarbete riktigt bra.

Mammor och barn


Här dividerar vi huruvida
murklan ska med i korgen eller inte


Chilligt värre


Morgonsol

Ännu en

Läste just klart även denhär boken:



Med uppenbar känsla för stil, av Stephan Mendel-Enk. Det tog ett tag innan jag förstod vad den handlade om, och efter att jag undrande segat mig igenom det första kapitlet som handlar om fotboll och huliganer (och smått ifrågasatt varför i världen Peppe lånat ut boken åt mig) gick det upp för mig. Det handlar om manlighet, om hur mannen har en priviligierad ställning i samhället och hur han fått den. Som tur är fortsätter det med lite intressantare vinklar än fotisvärlden, och tex tyckte jag att inblicken i dagisens roll i uppfostran gällande små flickor och små pojkar var intressant läsning. Nånting som förresten tas upp på Gammas lunchseminarium snart!

15 okt. 2010

En konstig dag

1. Det börjar snöa. Inte så konstigt i sig, men kombinerat med punkt två blir det.
2. Jag blir stungen av en geting. Första gången i mitt liv.

Nagelbitarboken

Huh, har läst ut Hypnotisören nu, det gick i ett huj. Kunde knappt lägga ner den för den var så spännande! Enda minuset var att den var ganska rå också, det var lite onödigt våldsfrosseri emellanåt.

14 okt. 2010

En fin kiwi

Ny-zeelänningar kallas ju ibland så, kiwis. Nu handlar det dock om ett vintips, som nån önskade sig redan idag: varsågod! Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc är ett jättegott och friskt vitt, som jag tycker passar bra som både mingelvin och till lätt mat. Kostar kring en tia. Smaken är torr men mycket fruktig och fylligt saftig, med svaga inslag av örter, typ nässlor.

Fossilet rapporterar

Vissa gillar dinosaurier. Andra är lite gnidiga av sig med pengarna. Slår dessa två sina påsar ihop kan det exempelvis leda till ett besök till naturhistoriska museumet, som har gratis inträde på torsdagar mellan 16 och 18.

13 okt. 2010

Kaffestunden

Cantuccini måste ju vara nåt av det godaste som finns?



Speciellt med en stor mjölkkaffe och lite lugn och ro.

Mer visdomsord

På Mars bor inga människor, däremot bor där marsipaner, lärde jag mig imorse.

12 okt. 2010

Jämställdhet

Finland är världens tredje mest jämställda land. Det låter ju iofs ganska bra, men med tanke på att vi var nummer två på listan förra gången är det ju inte så hejsan.

Svåra ord

Sexåringen kollade in en gammal farbror på andra sidan gatan och kommenterade hans navigator. Undrade lite, men förstod ganska snabbt om att det handlade om rollatorn gubben ifråga susade fram på. Men vem vet, handlar det om lite längre turer kan det vara bra med navigator också?

So schnell so schnell

Jag är ganska snäll skulle jag vilja påstå. Igår hörde jag sambon mumla nånting om hur kexsugen han är, och vips, 15 minuter senare fick han en skål med nybakta havreflarn serverat för sig.



Receptet hittar ni här.

11 okt. 2010

Xtreme makeover

Har fått förfrågningar om mitt nya hår och vill naturligtvis vara er till lags - är ni beredda?

Före


Efter


Tadaaaa! Heeeeelt annorlunda, eller va? Det är knappt så man känner igen mig, jag vet.


EDIT: Vad i all världen händer med mina fingrar på nedre bilden?

Fartfyllt veckoslut

Jag och mini åkte till mina föräldrar över veckoslutet. De övriga familjemedlemmarna var upptagna på var sitt håll med annat. Och vad gjorde vi där då? Nå, ingenting faktiskt. Nada. Det var jätteskönt!

Lite action var det ju nog: vi spottade bl.a. en älg vid postlådorna.

Tittade på brasan.
Och plockade lite äppel.

10 okt. 2010

Nipsnaps

Jee, meitsi ha varit till frissan! Nu försvann ännu mer av mitt stackars hår, men åtminstone var det med vett och vilja. Äras den som äras bör, stort tack till världens bästa Sara, som underhöll liten under tiden.

8 okt. 2010

Vintipset

Jag funderar allvarligt på att styra stegen mot den lokala vinbutiken och leta fram följande goding från hyllan: Regolo från Veneto i norra Italien, till det facila priset av 14 euro.



Mjukt, mustigt och ganska trevligt att värma kropp och själ med en sån här grådimmig dag.

7 okt. 2010

Sviiiidish

Förresten, hur störande är inte dethär: När jag läser böcker vars handling utspelar sig i Sverige, så pratar personerna rikssvenska även i mitt huvud. Problemet är ju det att jag inte riktigt kan rikssvenska, sådär på riktigt, ni vet. Så det låter ju jätteunderligt när de pratar, men jag kan inte få stopp på dem heller.

Höst

Satt på en parkbänk, försjunken i en bok och mätt i magen efter en kiva lunch med en god vän, då jag lyfte på huvudet och insåg hur skönt det var med höst. Klar, krispig luft, vackra färger och ett lugn som fattas på sommaren.




Nå, nu vet vi ju alla att en typisk finsk höstdag tyvärr inte alltid ser ut som denna. Men just därför uppmanar jag er, gott folk, att njuta så länge det varar!

Snabba Cash - boktips

Såhär är det: Jag hinner inte läsa dåliga böcker, och brukar därför avvakta för recensioner på bra eller åtminstone helt ok böcker av andra. Nu har alltså även jag tagit del av Stockholms undre värld enligt Jens Lapidus, och ger skolbetyget 8. För spännande var den, och så lärde jag mig lite tuff gangsta-slang samtidigt. Ja, jag blev t.o.m. lite intresserad av branschen, lite bättre cash flow* vore inte helt fel just nu.




*som bl.a. kunde riktas på några saxklipp av min slitna man. Maaaaan med långt a, min sambo behöver inte åtgärdas på nåt sätt, han är vid god vigör.

6 okt. 2010

Min Middag

Sambon är i Berlin, 6-åringen hos sin pappa, och mini och jag har således haft en riktigt skön kväll med sushi, vin och lösgodis. Eller, den ena av oss har vräkt i sig dylikt och tittat på kvalitetsprogrammet Anna Anka söker assistent, och den andra har mest sovit.



Såhär ungefär ser min blandning ut - mycket svart och lite annat. Hur ser er ut?